14. loka, 2021

Koko kevät 3 päivässä, iso matkailumahdollisuus?

Suomi on pitkä maa, näin sanotaan, mutta todellisuudessa Suomi on yllättävän lyhyt maa maailman mittakaavassa. Sen sijaan Suomi on tietyllä tavalla ainutlaatuinen maa koko maailmassa, koska meillä on peruskallio, jota ei ole kuin kahdessa paikassa koko maailmassa. Maa on pohjoisessa, jossa vuodenaikojen erot pohjoisesta etelään näkyvät voimakkaina. Pohjoisen vuodenajat kulkevat eri aikataulussa kuin etelän vuodenajat. Näinhän se on muillakin pohjoisen pallonpuoliskon valtioilla, mutta jotakin meillä on kuitenkin erikoista. Kulkuyhteydet pohjoisesta etelään ovat hyvät ja vaihtoehtoisia reittejä on paljon. Miten mahtaa olla muualla maailmassa?, Onko toista paikkaa, aluetta tai valtiota, jossa olisi vastaavat mahdollisuudet luoda elämysohjelmia kulkea läpi vuodenajan muutoksen muutamassa päivässä.

Itse näen että mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Alla havaintokartta ja jos tähän yhdistää tieverkon rinnalle junareitit, järvien suomat vesitaso-ohjelmien mahdollisuudet, pitkän rannikkoviivan pohjanlahdella sekä kaikkien näiden erilaiset yhdistelmämahdollisuudet on kysymyksessä niin valtava kokonaisuus, että voiko siitä edes selvitä ilman omaa ministeriötä.

Oikein suunniteltuna ja operoituna ohjelmilla on mahdollisuus työllistää sekä ammattilaisia että paikallisia. Myös tyhjille kiinteistöille saattaisi löytyä uusia mahdollisuuksia. Sähköiset kulkuneuvot antavat uutta näkökulmaa erityisesti paikallistason elämystilanteisiin.

Matkailua jonkin verran kokeneena molemmin puolin pöytää eli palvelujen käyttäjänä mutta myös palvelujen tuottajana en jaksa uskoa, että suomalaisessa ilmapiirissä kaiken kuvatun hyödyntäminen tehokkaasti, kestävästi ja vastuullisesti ilman riitoja, kinaamista, kateutta ja kaikkia hyödyntävästi on aika lailla hankala juttu.

Havaintolinkki google-karttaan